Tuesday, January 3, 2017

Mitt bokår 2016

Min gode vän Jesper Ahlin har än en gång sammanfattat sitt bokår med ett blogginlägg över alla böcker han läste 2016. Intressant och med många bra tips. Jag tänker inte vara sämre, detta året heller.

Först kan man konstatera att det har varit ett extremt bra bokår. Jag har plöjt hela 54 böcker. En kombination av veckopendlande (och därmed många ensamma kvällar) samt möjligheten att läsa på jobbet. Båda de förhållandena har nu ändrats så det lär bli väsentligt mycket färre böcker 2017. På både gott och ont. Vissa böcker som jag har läst i jobbet, typ Vart är vi på väg? Systemfel i transportpolitiken kommer inte vara allt för saknade.

Uppdelat i kategorier har jag läst 25 böcker om politik, 12 andra non-fiction-böcker samt 17 romaner. 8 böcker var sådana som jag läst tidigare. En klart bättre mix än förra året då politik dominerade än mer. Jag kommer dock inte recensera alla, det pallar jag inte denna gång. Ni får i stället ett litet urval, grädden på moset, av det jag läst.

Böcker som gjort ett intryck
Aleksevitj, Svetlana. Tiden second hand.
2015 års nobelpristagare i litteratur. Detta är en intervjubok med folk som bor i det forna Sovjetunionen. Det är spretigt, okontrollerat och mångtydigt. Intervjuerna saknar helt koppling till varandra och berättar olika historier om olika tider. Samtidigt är det denna sprudlande mångfald som är bokens själva charm. De skapar en nyanserad berättelse om livet på andra sidan Berlinmuren, och inte minst om åren runt Sovjetunionens fall.
Det är en sak intellektuellt förstå att vissa längtar tillbaka till Sovjettidens stabilitet. Det är en annan sak att konfronteras med en äldre kvinna vars hela liv slagits sönder av kriminella gäng i kaoset som uppstod. Kan verkligen rekommenderas.

Backman, Fredrick. En man som heter Ove.
Den här har nog många redan läst. En bedårande historia om en gammal enveten man som beslutar sig att begå självmord när hans hustru dör och han sägs upp från jobbet. Men ständigt kommer det saker som stör och som skjuter upp självmordet, inte minst hans nyinflyttade grannar som, enligt Ove, är totalt värdelösa på allt praktiskt.
Hjärtvärmande och humoristiskt. Skrev om den här.

Chesler, Ellen. Woman of valor.
Den första tegelstenen bland årets rekommendationer. Boken handlar om Margaret Sanger, en av de stora kvinnorättskämparna under 1900-talet. Hon grundade det som i dag är Planned Parenthood i USA och var drivande bakom att ett fungerande p-piller togs fram och lanserades. Hennes engagemang grundades i ilska över hur hennes mors liv begränsades av en enorm barnaskara. Kvinnan är fri först när hon själv har kontroll över när och hur hon skaffar barn, var Sangers grundtes genom hela livet.
Fascinerande om en karaktär som för de flesta svenskar nog är okänd.

Daws, Gavan. Shoal of time.
Åkte till Hawaii i juni och förberedde mig genom att plocka upp en historiebok. Shoal of time är en detaljerad berättelse om Hawaii från James Cooks ankomst till ön 1778 till 200 år senare (när boken skrivs). Det är en ständig maktkamp som bestämmer Hawaiis öde, både mellan västmakter och mellan rivaliserande kungar på själva ön. Därtill sker stora förändringar hos infödingarna själva, exempelvis slopas det sharialiknande systemet Kapu rätt snart efter västerlänningarnas intåg (dock på order av en hawaiiansk kung).
Framförallt intressant är boken under 1900-talet. Jag gissar att det japanska inflytandet på Hawaii är rätt okänt för många svenska. När Pearl Harbor attackerades var en fjärdedel av alla hawaiianer av japansk börd. Mycket intressant!

Fukuyama, Francis. Political order and political decay.
Fukuyama är forskaren som famöst deklarerade "Historiens slut" när muren föll. Så blev det inte riktigt, men nu är han tillbaka med ett stort verk om hur politiska ordningar växer fram och ruttnar sönder. Detta är andra delen.
Av särskilt intresse för Fukuyama är hur våra nuvarande demokratier bygger på en mängd förhållanden som uppstått genom förtryck, krig och aggressiv propaganda, inte minst för att kunna skapa lojalitet till staten. Det här är en bok som ger perspektiv på den politiska ordning vi har i Sverige i dag, vilka grunder den bygger på och vad som skulle kunna få den att förfalla. Jag har skrivit mer om boken här.
Den hade dock kunnat vara hälften så lång.

Dick Harrisons slaveritrilogi
Eller de två första delarna i alla fall, för det är bara dem som jag har läst. Återigen en detaljerad historieskrivning som nog innehåller mycket okänt för de flesta. Inte minst gäller detta slaveriet i Afrika och Asien innan européerna kom dit.
Boken vänder på många av våra invanda föreställningar om slavar. Exempelvis har de inte alltid befunnit sig längst ner i samhällets hierarki. Det är något nytt som kommit med vår moderna uppfattning av frihet som högsta ideal. Förr har slavar kunnat avancera till samhällets absoluta topp, och även styra över fria män och kvinnor. Historiskt har det också varit vanligt att folk gått in och ut ur slaveri, exempelvis som betalning för en skuld.
Den andra boken skriver också ingående om den nordafrikanska slavhandeln med européer under 1500-1800-talet, och om den inomafrikanska slavhandeln. Den transatlantiska slavhandeln avhandlas också, men det är mer sådant som man redan känner till.
Skrev lite om boken här.

Gustafsson, Lars. Tennisspelarna.
En kort liten roman vars riktning är rätt oklar. Vi leds in i en tankspridd röra om en svensk gästprofessor i USA, som beskriver allt från tennisbollens dynamik på tennisbanan till en märklig berättelse om en superdator som ska försöka få fram nya uppgifter om Strindbergs Inferno. Det är många allegorier i denna bok, många går en nog förbi, men boken suger ändå tag i en.

Haidt, Jonathan. The righteous mind
En av de bästa böckerna om ideologi jag läst. En av de bärande utgångspunkterna känns igen från många andra kontemporära tänkare, nämligen att vi formar våra åsikter instinktivt och att logiken sedan rättfärdigar dem. Känsla kommer före fakta.
Haidt kombinerar detta med att identifiera sex etiska "smaker" som olika människor känner olika starkt för, rättvisa, frihet, omtanke, auktoritet, lojalitet och "helighet". Hur du står på den ideologiska skalan bedöms till stor del av hur du värderar dessa smaker. Många icke konservativa politiker missar helt de senare tre, och kan därför inte tillfredsställa många väljare.
Haidt noterar att det finns en speciell typ av person som han kallar WEIRD (western, educated, industrial, rich and democratic) som skiljer sig kraftigt från andra. Lackmustestet han använder är att fråga huruvida det borde vara lagligt att ha sex med en död kyckling som man har köpt i matbutiken. För nästan alla människor i världen är detta helt oacceptabelt. En liten utbildad elit i västvärldens stora städer svarar att de själva aldrig skulle göra det, men att det inte borde förbjudas då det inte kränker någons frihet. Denna "elit" har väldigt svårt att förstå resten av samhället.
Denna bok är väldigt bra om man ska förstå bakgrunden till andras tänkande mer på djupet, och skapa sig en förståelse för hur människor kan tänka olika.

Hammer, Joshua. Bad-ass librarians of Timbuktu.
En nyutgiven bok. Vet inte om den finns i Sverige än. Handlar om Abdel Kader Haidara, en man som vigt sitt liv åt att samla böcker och manuskript från Mali och i synnerhet från Timbuktu, som på 1500-talet var ett världscentrum för poesi, akademi och litteratur. När jihadisterna tar över staden ställs han inför den enorma uppgiften att smuggla ut alla 350 000 böcker för att förhindra att de bränns.
Historien i sig är väldigt spännande, men blir än bättre av att boken pendlar mellan denna och att berätta både nutids- och dåtidshistoria om Mali för att sätta den i ett gediget sammanhang.
Borde vara på mångas läslistor, speciellt eftersom Sverige har soldater i Mali, på den just nu dödligaste FN-insatsen i världen. Skrev om den här.

King, Stephen. 22/11 1963
En fantastisk roman om en lärare, Jake Epping, som hittar ett tidshål som skickar honom tillbaka till ett specifikt datum 1959. Att gå fram och tillbaka är inget problem, men varje gång han återvänder till 1959 så nollställs historien. Jake bestämmer sig för att använda denna möjlighet till att rädda John F Kennedy från att mördas.
Det finns bara två problem. Tack vara "fjärilseffekten" kan minsta påverkan på historien få stora konsekvenser så han måste i övrigt försöka vara så diskret som möjligt i fyra år. Dessutom vill historien inte ändra på sig, så den kommer göra allt för att stoppa Jake från att lyckas.
Boken är väl researchad, spännande och innehåller en mycket bra skönlitterär story. Mycket rekommenderad läsning.

Linden, David. Hemming Gadh.
En berättelse om en mäktig, men hyfsat okänd, gestalt under Vasatidens Sverige. Hemming Gadh är en karaktär som hämtad ur Game of Thrones. Maktspelet kan han väl, men till slut trampar han fel. Jämfört med mina andra rekommenderade historieböcker är denna betydligt kortare och passar bra som "bussbok".

Shafak, Elif. Bastarden från Istanbul
En bok om kulturkrockar, identiteter och om att finna sin plats i ett Istanbul i ständig dynamik mellan det nya och gamla. Shafaks styrka är person- och miljöskildringarna som är fantastiska.

Kim, Il Sung. Master of leadership.
En smått bisarr bok om Kim Il Sung, utgiven av nordkoreanska staten på engelska. Kim Il Sing åker runt till städer, fabriker, musiker, bondgårdar med mera och berättar hur saker ska gå till. Folk lyder honom och allt blir perfekt. Femårsplanen nås på halva tiden. Folk i andra länder ser upp till Nordkorea och gör allt för att fly dit. USA ockuperar Sydkorea.
Det är kort och gott en propagandabok som är för skruvad för att tas på allvar. Men en spännande insikt i en ding ding värld.

Tegnér, Esaias. Brev.
Slutligen rekommenderar jag den här, mycket korta, godbiten bestående av brev som Tegnér skickat till diverse vänner och bekanta. Läste också en diktbok, men tycker hans lek med språket och hans fantasi kommer till bättre nytta här. Dessutom är han bitskare i privat konversation.

Något mer att säga?
Nej, egentligen inte. Utöver dessa böcker har jag njutit av tre Bo Balderson-böcker. Dessa 70-talsdeckare håller än, med den absurda huvudkaraktären Statsrådet som är en justitieminister som mest ägnar sig åt att springa runt och lösa mord. Lite här och där finns små extrakapitel som är ren satir, de är ofta de bästa. I "Mord herr Talman" tvingas tas Statsrådet till fånga av en paraguyansk flykting som vill fly vidare till Sovjet för att uppleva en äkta kommunistisk diktatur. I ett försök att bli frisläppt måste Ståtsrådet övertyga honom om att söka asyl i Sverige, och att vårt land därför är en bättre hemvist  Sverige för en övertygad kommunist. Roligt, och väldigt träffsäkert.

Mitt bokår
Aleksevitj, Svetlana. Tiden second hand.
Alfredsson, Hans. Attentatet i Pålsjö skog.
Backman, Fredrick. Britt-Marie var här.
Backman, Fredrick. En man som heter Ove.
Balderson, Bo. Mord, herr talman!
Balderson, Bo. Partiledaren avgår med döden.
Balderson, Bo. Statsrådet och döden.
Bjereld, Ulf, et al. Förhandla eller DÖ.
Bomberg, Elizabeth. Green parties and politics in the european union.
Butler, Eamonn. Klassisk liberalism.
Chesler, Ellen. Woman of valor.
Daws, Gavan. Shoal of time.
Ekendahl, Staffan. Abraham Lincoln: hans liv och tid.
Eriksson, Gunnar. Västerlandets idéhistoria 1800-1950.
Flam, et al. Vart är vi på väg? Systemfel i transportpolitiken.
Fröding, Gustaf. Staffan Bergsten.
Fukuyama, Francis. Political order and political decay.
Gustafsson, Lars. Tennisspelarna.
Gustafsson, Lars. En biodlares död.
Haidt, Jonathan. The righteous mind
Hakelius, Johan. Rule Britannia.
Hammer, Joshua. Bad-ass librarians of Timbuktu.
Hannah, Sophie. Monogrammorden.
Harrison, Dick. Slaveri, forntiden till renässansen.
Harrison, Dick. Slaveri, 1500-1800.
Hayek, Friedrich. Vägen till träldom.
Hedlund, Maria. Demokratiska genvägar.
Johansson, Mats (red). Trolltider
Jonnergård, Gustaf. Så blev det Centerpartiet.
King, Stephen. 22/11 1963
Larsson, Hans Albin. Grön idé: ekohumanismen.
Linden, David. Hemming Gadh.
Ljunggren, Stig-Björn. Folkhemskapitalismen.
Mattsson, Titti och Vinnerljung, Bo. Barn i familjehem.
Moberg, Vilhelm. Berättelser ur min levnad.
Nilsson, Ingar. Hallon.
Nilsson, Ingar. Rabarber.
Ohlsson, Per. 100 år av tillväxt.
Richardson, Dick et al. The green challenge.
Sanandaji, Nima. The Nordic gender equality paradox.
Sanandaji, Nima och Fölster, Stefan. Framtidens jobb.
Shafak, Elif. Bastarden från Istanbul.
Shafak, Elif. Flea Palace.
Shull, Tad. Redefining red and green.
Strömberg, Maggie. Vi blev som dom andra.
Kim, Il Sung. Master of leadership.
Swint, Kerwin. Mudslingers. The twenty-five dirtiest political campaigns of all time.
Talshir, Gayil. The political ideology of green parties.
Tegnér, Esaias. Antologi.
Tegnér, Esaias. Brev.
Teorin, Johan. Skumtimmen.
von Schwering, Alexandra (red). Den dolda kvinnomakten.
Wilderäng, Lars. Midvintermörker.
Wigorts Yngvesson, Susanne. Frihet till samvete.


No comments:

Post a Comment